Lyhtyjen maassa juhlitaan syksyistä puutarhaa

by Larissa Raudas
0 comment

Kun syksyisen illan pimeys laskeutuu puutarhaan, puut kuiskivat ja pudonneiden lehtien seasta kuuluu pientä kahinaa. Öinen puutarha on täynnä elämää ja sympaattisia yön kulkijoita, jotka hakeutuvat hehkuvien lyhtyjen äärelle. Kaikkien silmissä loistaa valo, sillä on aika juhlia kiiltomatojen karnevaalia.

Lyhtyjen maa on kirjailija Katri Tapolan ja kuvittaja Karoliina Pertamon kuudes yhteinen kuvakirja. Värikäs pieni taideteos on silkkaa sanojen ja kuvan juhlaa, jossa syksyistä luontoa ylistetään kuvien ja lorujen voimalla.

Luonto on tärkeässä osassa myös Tapolan ja Pertamon lämminhenkisessä Oiva-sarjassa (Schildts & Söderstroms), jossa Oiva-poika ihmettelee elämää leikin lomassa. Lyhtyjen maa taas sijoittuu sadun maailmaan.

Teksti ja kuvat asettuvat kauniisti keskinäiseen vuoropuheluun. Tapolan lyhyiden lorujen vastapainona on Pertamon voimakkaat tummasävyiset kuvat. Kustannustoimittaja-graafikko Réka Királyn käsissä teksti ja kuvat ovat löytäneet luontevasti paikkansa.

Tapolan edellisessä lasten kuvakirjassa Siinä sinä olet (Teos 2020, kuvittanut Muhaned Durubi) käsitellään hienovireisen latautuneesti ja vähäeleisesti kaipausta. Myös Lyhtyjen maassa tekstiä on vähän, mutta tällä kertaa tunnelma on lennokas ja vapautuneen iloinen. Onhan kyseessä kiiltomatojen karnevaalit.

Tapola on sanoittanut syksyisen luonnon tunnelmaa räiskyvästi. Syksy ei suinkaan ole synkkä, vaan väriä ja iloa tulvillaan. Maahan putoavia keltaisia puiden lehtiä kuvataan iloiseen sävyyn.

Taivaalta sataa kultalantit, syksy on tullut tupaan.

Runsas alkusointujen käyttö luo riehakkaan tunnelman ja Tapolan temperamentti pääsee valloilleen.

Kuun sillalla tähtien alla, kuuluu puiden kuiske.

Soinnukkaat lorut tukevat lasten kielellistä kehitystä ja ovat iloksi aikuisille. Tapolan otteessa suomen kielen sanat soivat kuin musiikki.

Muuntautumiskykyinen kirjailija on kirjoittanut sekä lapsille että aikuisille. Myös Lyhtyjen maan sisällä on tyylillistä variaatiota. Temperamentikkaiden runojen vastapainona on loruja, joissa on hienoisesti haikurunon tunnelmaa ja poljentoa.

Pimeän portti on tummaksi taottu, yö syvää samettia.

Pertamo loistaa kuvallisella ilmaisullaan Lyhtyjen maassa. Kauniit ja tunnelmalliset kuvat on tehty sekatekniikalla, jossa paperille piirrettyjä ja maalattuja elementtejä on käytetty osana digitaalisesti tehtyä kuvaa. Pertamo käyttää guassia ja akvarellia, ja lopputulos on harmonisen kaunis. Murretut tummat syksyisen luonnon sävyt saavat kontrastikseen hehkuvia oranssin sävyjä. Pertamo on tavoittanut upeasti syksyisen luonnon tunnelman. Kellastuneet lehdet ovat juuri niin kauniita ja kuvauksellisia, mitä ne ovat luonnossakin. Sympaattiset puutarhaan kokoontuneet hyönteiset ja eläinhahmot ihastuttavat.

Syksyn värit eivät hehku pelkästään pudonneissa lehdissä. Pitkälle syksyyn kukkivat monet värikkäät kukat. Tarkkasilmäiset puutarhurit erottavat kuvituksesta lyhtykoison ja kaunopunahatun, ja tekstissä mainitaan kelloköynnös, kaunosilmä ja keijunmekko.

Kielellisen ja kuvallisen irrottelun lomassa kirjasta löytyy myös opettavaisia runoja. Tulta tulee vartioida ja harhapolulle joutumisesta varoitetaan vaivihkaan.

Ja sitten vasta kun hiillos on musta, voi valot sammuttaa ja unen syliin sujahtaa.

Kun kulkee polkua, ei voi joutua harhaan.

Kirjasta välittyy hämärän kauneus ja tunnelma, ja vaikka sanat soivat riehakkaasti, kirja on myös levollinen ja rauhoittava. Kirja sopii iltalukemiseksi niin lapsille, aikuisille, esteetikoille kuin syksyihmisille. Ja ehdottomasti kaikille puutarhan ystäville.

Katri Tapola, Karoliina Pertamo
Lyhtyjen maa
Etana Editions 2020

Lue myös nämä

Leave a Comment