Monikielinen kuvakirja toivottaa tervetulleeksi

by Larissa Raudas
0 comment

Viisikielinen lastenkirja Tervetuloa! on kirjailija Katri Tapolan ja kuvittaja Sanna Peliccionin kaunis manifesti paremman maailman puolesta. Kirjaa voi lukea suomen kielen lisäksi italiaksi, somaliksi, kurdiksi ja farsiksi.

Kuvakirjan keskiössä on saaressa oleva talo, jonne kaikki ovat tervetulleita. Talon esikuvana on Lampedusan saarella oleva IBBY-lastenkirjasto, joka on kohtauspaikka niin paikallisille lapsille ja aikuisille kuin pakolaisillekin. Lampedusan saari tunnetaan Välimeren ylittäneiden pakolaisten ensimmäisenä turvapaikkana.

IBBY-lastenkirjastoon on kerätty kirjoja eri puolilta maailmaa. Kirjaston valikoimasta löytyy myös sanattomia lasten kuvakirjoja kielimuurin murtamiseksi. Monikieliset ja sanattomat lastenkirjat mahdollistavat tasa-arvoisen lukukokemuksen kulttuurien kohdatessa.

Tervetuloa! on sekä lasten että aikuisten kirjoja julkaisseen Tapolan toinen monikielinen teos. Vuonna 2020 ilmestynyt suomeksi ja arabiaksi kirjoitettu lasten kuvakirja Siinä sinä olet (Teos) käsitteli kaipausta ja pakolaisuutta. Sanna Pellicionin inspiraation lähteenä sanattomaan kuvakirjaan Meidän piti lähteä (S&S, 2018) on myös samainen Lampedusan saari.

Tervetuloa-nimeen kiteytyy kirjan sanoma. Kirjan teemana on ennakkoluuloton ja ystävällinen ihmisten välinen kohtaaminen, joka tapahtuu tarinoiden välityksellä. Vaikka kirja on sivumäärältään lyhyt ja lauseita on vähän, kirjaan on mahdutettu metaforinen matka, jonka päämääränä on usko ihmisten hyvyyteen.

Kuvakirja on kuin suuri panoraamamaisema, josta siirrytään hetki hetkeltä lähemmäksi kohdetta. Ensin on meri, joka on suuri. Välillä meri on kaunis ja heleä, toisinaan taas pelottava ja myrskyisä. Meren jälkeen vastassa on saari. Saaresta löytyy sininen talo. Talo avaa ovensa ihmisille. Talossa on lämminhenkinen tunnelma, ja siellä kerrotaan tarinoita. Tarinat yhdistävät ihmisiä. Lopussa ihmiset avaavat ovet sydämiinsä. Tarina on kaikessa yksinkertaisuudessaan kaunis ja toimiva.

Pienessä kompaktissa kirjassa on painoarvoltaan suuria ajatuksia. Tapolalla on taito vangita oleellinen muutamaan sanaan. Kirjailija leikittelee sanoilla ja alkusoinnuilla lennokkaaseen tyyliinsä ja käyttää suomen kieltä vivahteikkaasti.

`Talo oli täynnä tarinoita…linnuista ja lentoliskoista…ja tulesta ja tähdistä…ja näkinkengistä ja merettäristä ja merihirviöistä`.

Kieliversiot ovat koristeellisen ja kiinnostavan näköisiä ja tuovat osaltaan kielen rikkauden sanomaa lukijalle. Kirjan heleä värimaailma hehkuu Välimeren tunnelmaa. Pelliccioni on tehnyt pastellinsävyiset kuvat värillisille papereille kuiva- ja öljypastelliliiduilla.

Rauhanomainen idylli tuo mieleen John Lennonin klassikkokappaleen Imaginen. Nykyisessä maailmantilanteessa on vaikea kuvitella, että kaikkialla oltaisiin valmiita lausumaan tervetuloa toivotuksia, mutta naivistinen ajatus on kuitenkin voimakas ja valaa toivoa. Siinä piilee sadun ja taiteen voima, oli sitten kyseessä kirjallisuus tai rock ’n’ roll.

Lempeä kuvakirja sopii kenelle tahansa, joka on valmis avaamaan sydämensä paremman maailman puolesta.

Työryhmä: Ayan Rage (somali), Sanna Pelliccioni (italia), Jalal Hajali (kurdi, kurmandži) ja Rahim Alizada (farsi)

Katri Tapola ja Sanna Pelliccioni
Tervetuloa
Otava 2021

Leave a Comment