top of page

Ääni menetetystä maailmasta

Larissa Raudas

14. toukok. 2013

Otis Taylorin tuorein albumi My World Is Gone on ladattu tunteella ja roh­keu­del­la. Taylor kä­sit­te­lee na­tii­via­me­rik­ka­lais­ten aina kipeää ti­lan­net­ta sor­tu­mat­ta silti pa­teet­ti­suu­teen.

Otis Taylor on onnistunut luomaan jälleen mestariteoksen, jossa jazz ja pelkistetyn monotoninen blues kohtaavat. Taylor kertoo paljaalla tyylillään tarinoita Amerikanintiaanikansojen karusta kohtalosta.


Otis Taylorin musiikissa sanoitukset ovat merkityksellisiä. Taylor pureutuu rohkeasti ihmismielen pimeään puoleen. Hän ottaa kantaa myös poliittisiin ja yhteiskunnallisiin asioihin. Murhat, rasismi ja vallankäyttö ovat aiheita, joista Taylorin käsissä syntyy pysäyttäviä tarinoita.


Uusimman levyn "My Word Is Gone" teemana on Amerikan alkuperäiskansojen kohtalo. Levyn nimi kiteyttää karun tosiasian: paluuta menneisyyteen ei ole.


Menetetyn maailman levy on kaksijakoinen. Lyriikat käsittelevät raskaita aiheita, mutta soitto on hengittävää ja ilmavaa. Taylorille ominainen melankolisuus kuuluu levyltä.


Taylor onnistuu tavoittamaan monotonisella ja primitiivisellä ”trance bluesillaan” alkuperäiskansojen kohtalon. Tarinankertomisen taito on Taylorilla hallussa, ja oman sävynsä tarinoihin antavat kitaran lisäksi banjo ja mandoliini.


Levyllä käsitellään kaunistelematta valkoisen miehen vallankäyttöä. Vuonna 1864 peräti 200 Cheyenne -ja Arapahointiaania murhattiin. Myös sosiaaliset ongelmat kuten alkoholismi, köyhyys ja työttömyys ovat koetelleet intiaanien elämää.


Levyn teema näkyy kansitaidetta myöten. Kannen mustavalkoiseen valokuvaan on ikuistettu hetki intiaaniperheen verkkaisesta elämästä. Autenttisen säväyksen "My World is Gone" -levyyn antaa Mato Nanji, joka vierailee levyllä kitaristina ja laulajana.


Jazzista country bluesiin

Taylorilla on tapana kerätä ympärilleen vahva taustayhtye. Vuonna 2009 ilmestyneellä levyllä "Pentatonic Wars and Love Songs" vaikuttivat nuoren polven jazzmuusikot: rumpali Nasheet Waits, basisti Tarus Mateen ja pianisti Jason Moran (joista kaksi ensin mainittua soittivat erinomaisen keikan Helsingin KokoJazz Clubilla maaliskuussa).


Jazz on selkeästi Taylorille suuri innoittaja. Hän yhdistää sitä rohkeasti karuun bluesiinsa. Uusimmalla levyllä jazz ilmenee kornetisti Ron Milesin kautta. Muutoin taustabändi koostuu tällä kertaa enemmän bluesmuusikoista.


Suurin osa levyn kappaleista rakentuu minimaalisista sointukuluista, ja toisinaan pysytellään vain yhdessä soinnussa. Taitavalla soitolla tuodaan rullaavuutta ja jännitettä yksinkertaisiin kiertoihin. Taylorin pelkistetyn laulun vastapainona on vereviä melodioita.


Vaikka levy käsittelee intiaanivähemmistöä, musiikissa on häivähdyksiä afrikkalaisesta musiikista. Selkeä elementti levyllä on myös country blues, jota värittää Anne Harrisin maukas viulunsoitto. ”Lost My Horse” perustuu varsin monotoniseen ja karuun riffiin. Mukaan on sekoitettu hitusen verran Bo Diddley -komppia. Country blues -kappale on maanläheinen, mutta toisaalta suo­ra­vii­vai­suu­des­saan hieman alt.blues-henkinen. Kappale kertoo navarointiaanista, joka alkoholin kirouksen tähden on menettänyt hevosensa. 


Ron Milesin kornetti terästää ”Huckleberry Bluesin”. Kappale rakentuu yksinkertaisen bassokuvion varaan, ja soittajat pysyttelevät yhdessä soinnussa. Milesin kornetilla taas ei ole rajoja, se soljuu kuin virta aina uusiin ulottuvuuksiin ja melodian runsauteen. 


"My World Is Gone" -levy on sävyltään paljas ja alakuloinen, mutta vahvan tunnelatauksen myötä se on myös ehyt ja kaunis kokonaisuus.


Rankkoja aiheita Taylor käsittelee tyylillä, eikä pateettisuuteen sortumisen vaara ole. Taylor on onnistunut tekemään rohkean levyn, jossa yhdistyy musikaalisuus, persoonallisuus ja kokeellisuus. Ja ennen kaikkea siitä kuuluu Taylorin oma ääni ja tunnistettava tyyli. "My World is Gone" on pelkistetty musiikillinen seikkailu, joka aukeaa aina vain uusille poluille.


Otis Taylor: My World Is Gone. Telarc, 2013 

Otis Taylor (kitara, mandoliini, banjo, laulu), Mato Nanji (kitara, laulu), Larry Thompson (rummut), Todd Edmunds (basso, tuuba), Shawn Starski (kitara), Ron Miles (kornetti), Brian Juan (kosketinsoittimet), Anne Harris (viulu) 

Tuottaja: Otis Taylor


Blues-Finland.com 14.5.2013

bottom of page