top of page

Askel kohti raskaampaa

Larissa Raudas

24. kesäk. 2014

Tommy Castron faneille on tarjolla levyllinen takuuvarmaa tavaraa. "The Devil You Know"-levyn materiaali on huolella sovitettu ja tuotettu. Ammattimaisella otteella soittavan The Pain Killersin lisäksi levyllä esiintyy joukko vierailevia tähtiä. Yleisvaikutelma on kuitenkin turhan laskelmoitu, eikä luovuudelle löydy sijaa.


Tommy Castron levytysura alkoi vuonna 1994. "The Devil You Know" on Kalifornian kitaristin toinen Alligator-levymerkillä julkaistu CD. Suurin osa levyn kolmestatoista kappaleesta on Castron käsialaa tai yhteistyön satoa. 


Ahkerasti esiintyvä Castro vieraili yhtyeineen Suomessa, Puistobluesissa, vuonna2005. Edellinen levy "Hard Believer" ilmestyi viitisen vuotta sitten. "Hard Believer"-levyllä on selkeitä soul-blues -aineksia sekä rytmiikan että sointukulkujen osalta, mutta "The Devil You Know" paljastaa Castron soulvaihteen olevan mennyttäelämää. Nyt keskeistä on massiiviset ja raskaat elementit, ja soulin sijaan levyllä on aineksia rockista ja jopa heavy rockista.


Castro luottaa mahtipontisuuteen. Kappaleista huokuu suoranainen stadionrockin fiilis. Tunnelma, svengi ja luovuus eivät ole merkittäviä tekijöitä, sensijaan kappaleiden perusidea löytyy hyvin ja perusteellisesti laadituista rakenteista. Eri osiot seuraavat toisiaan kuin tiiviit rakennuspalikat, jasovitustyöhön on selkeästi panostettu. 


Tauot, sillat ja eri osiot muodostavat variaatiota, mutta toisinaan vaihtuvuutta onliiaksikin. Sinänsä hauska raita ”Center of Attention” sisältää vauhtia, selkeän riffin, taukoja ja neljä eri osiota. Kappaleessa suorastaan kiteytyy Castron uutukaisen ideologia. Ytimessä on osioiden vaihtelu. Lopputulos on hengästyttävä, eikä kappale pääse kunnolla hengittämään.

 

Yleisesti ottaen melodiaan ei ole niinkään panostettu. Myös sointukulut ovat riisutumpia kuin edellisellä levyllä.


Castron modernin bluesrockin sekaan on eksynyt J.B. Lenoir'n ”The Whale Have Swallowed Me”, joka Lenoir'n käsissä soi pehmeän riisuttuna ja yksinkertaisen rytmin säestyksellä. ”The Whale Have Swallowed Me” rakentuu Castron käsittelyssä myös stadionmittakaavaan.


Castro artikuloi lauluosuudet staccatomaisen lyhyiksi. Lauluun hän saa apua Tasha Taylorilta. Pontta esitykseen yritetään nostattaa erikoisilla, monotonisilla hohhoo-ho-o-oo -laulatuksilla, jotka sopisivat paremminkin liveaktiin.


Castro pelailee tukevilla riffeillä, ja räyhäkkää riffiä tarjoaa muun muassa ”When I Cross The Mississippi”.


"The Devil You Know" on taattua ja tuhtia Castroa. Tuottamisen jälki ja harkittu studiotyöskentely kuuluvat levyltä lävitse. Useat kappaleet, kuten ”Medicine Woman” ovat tosin turhan täyteen sovitettuja.


Tommy Castro and The Pain Killers: The Devil You Know. Alligator Records, 2014

Blues-Finland.com 24.6.2014

bottom of page