top of page

Entistäkin ehompi Museokortti

Larissa Raudas

1. syysk. 2015

En­sim­mäi­nen museo­kort­ti­ke­sä on takana. Kortti on otettu in­nos­tu­nees­ti vastaan ja käyttäjiä on jo yli 20 000. Museo-lehti tapasi heistä yhden.

Arkkitehti Annukka Pietilä istahtaa 1980-luvun henkeen sisustetun kahvilan pöydän ääreen Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingin Kaapelitehtaalla. Pietilä kertoo, että hän innostui Museokortista heti kuultuaan siitä. Kokematon museokävijä hän ei tosin ollut ennen Museokorttiakaan, vaan museokäynnit ovat kuuluneet Pietilän elämään lapsesta saakka. Myös taideharrastus ja kulttuurin tukeminen innostivat hankkimaan kortin.


”Kärcherin painepesuri ja Museokortti”, Pietilä listaa työtovereilleen kesän kohokohdat palattuaan kesälomalta.


Kylmä kesäsää oli otollinen museovierailuille. Tuoretta Museokorttia Pietilä on ehtinyt käyttää pääkaupunkiseudun museoiden lisäksi museokierroksella Turussa. Hän uskoo, että jatkossa spontaanit museokäynnit tulevat kortin ansiosta lisääntymään. Tyytyväinen Museokortti-käyttäjä toivoo kuitenkin, että korttia kehitetään edelleen. Uudistuminen ja lisäpalvelut innostavat hankkimaan kortin todennäköisemmin myös seuraavana vuonna.


Museokortteja voisi esimerkiksi olla erihintaisia. Vertailukohteeksi Pietilä nostaa Stockmannin kanta-asiakasjärjestelmän, jossa jäsenyys on jaettu eri tasoihin. Kalliimpaan Museokorttiin sisältyisi enemmän etuja, kuten avajaiskutsuja.


”Mitä enemmän korttia käyttää, sitä enemmän se myös sitouttaa. Kun korttia tarjoaa lisäominaisuuksia, se tuntuu käyttäjästä palkitsevalta”, Pietilä sanoo.


Pietilä odotti Museokorttia jo viime jouluksi. Joulun lahjasesonki on otollinen aika Museokortin markkinointiin. Pietilä visioi liikelahjaa, jolla yritykset voisivat myös sponsoroida taidetta. Museokortin taustapuolelle voisi painaa yrityksen logon, jotta kumppanit saavat näkyvyyttä. Myös Museoliitto on suunnitellut vastaavaa joululahjatuotetta.


Vaikka Pietilä toivookin ke­hit­tä­mi­si­deoi­den­sa toteutumista, hän jaksaa odottaa. ”Kortin ei tarvitse kehittyä liian nopeasti”, hän lisää.


Kuva: Larissa Raudas

Museo-lehti 3/2015

bottom of page