top of page

Heikki Salmela palveluksessan­ne

Larissa Raudas

3. huhtik. 2017

Heikki Salmelan en­sim­mäi­ses­tä työ­kei­kas­ta Theron Caterin­gil­la on vie­räh­tä­nyt 14 vuotta. Salmela oli jäänyt eläk­keel­lä Fin­nai­ril­ta, jossa hän työs­ken­te­li stuert­ti­na. Kotona hän huomasi kuitenkin pit­käs­ty­vän­sä ja päätti hakea Theron Ca­te­rin­gil­le free­lance­rik­si ho­vi­mes­ta­rin ja tar­joi­li­jan tehtäviin. Kun The­ro­nil­ta soi­tet­tiin ja pyydettiin Salmelaa en­sim­mäi­sel­le työ­ko­men­nuk­sel­le Rita­ri­huo­neel­le, hän ajatteli Apua, nimikin kuulostaa pelot­ta­van hienolta!

Salmela tarinoi vangitsevasti kevättalven auringon siivilöidessä kevyttä valoa ikkunana takaa.Yli­op­pi­las­kir­joi­tus­ten jälkeen hän suuntasi Kemistä Helsinkiin opiskelemaan ravintolaopistoon, ja yksi kesä vierähti kesätöissä Pariisissa suo­ma­lai­so­mis­tei­ses­sa hotellissa. Vanhassa Maestrossa hän työskenteli vuosien ajan, ja ravintolassa oli toisinaan yli 1000:n henkilön tilaisuuksia.


Siinä rutinoitui ammattilaiseksi, mutta samalla hän painottaa, että jokainen tilaisuus on asiakkaalle ainutkertainen juhla: ”Henkilökunta ei saa koskaan olla liian rutinoitunut, vaan asiakasta tulee kuunnella herkällä korvalla ja pitää olla tilannetajua”.


Vuosien saatossa on kertynyt mieluisia `kanta-asiakkuuksia`, kuten Salmela sanoo. Asiakkaan luona on ensin järjestetty rippijuhlat ja myöhemmin yo-juhlat. ”Perhejuhlissa voi kysäistä, onko teema-astiat samassa paikassa”.


Parasta palautetta Salmelalle on tyytyväinen asiakas: ”Jokainen tilaisuus on myynnin edistämistä. Asiakas katsoo, kuinka henkilökunta klaaraa hommat. Yksilöllisiä toiveita täytyy kuunnella. Kun asiakas on tyytyväinen, myös meillä on kivaa”. 


Työhön Salmelalla on ehdoton asenne: ”Omaa työtään pitää arvostaa. Jos ei itse arvosta omaa työtä, ei sitä tee kukaan mukaan”. Ravintolatyössä erityisen tärkeää on hyvä yhteishenki ja tiimityöskentelyn taito. Tarvittaessa kaikki auttavat tosiaan. ”En pelkää tarttua tiskikoneen kahvaan”!


Pukeutuminen on oleellinen osa tarjoilijan työtä. Henkilökunta on ravintolan kasvot, ja perinteinen mustavalkoinen asu toimii aina. Salmelasta huokuu tinkimätön tyylitaju, ja vapaa-aikanaan hän myös panostaa pukeutumiseen. Kaulaa kiertävät tummat tatuoinnit ja sininen huivi lepää sähköisenä mustan paidan yllä.


”Kerran töissä asiakas kehui, kuinka smokki ja tatuoinnit luovat upean kontrastin”, muistelee Salmela pilkettä silmissään. Ja tatuoinneista tulee mieleen toinen hauska tapaus. Asiakas huomasi, että Salmelalle oli sitten edellisen tapaamisen jälkeen ilmestynyt kaksi tatuoitua tähteä lisää.


Entisellä stuertilla on matkustaminen verissä. Vuosittain Salmela tekee viitisen ulkomaanmatkaa. Erityisen mieleinen kohde on Amsterdam, josta hän kertoo antaumuksella. Myös kulttuuri on Salmelalle tärkeää, ja hän innostuu kehumaan Karita Mattilaa ja Touko Laaksosen eli Tom Of Finlandin taiteilijanuraa. Salmelaa kertoo ylpeänä, että hän sai kutsun Dome Karukosken ohjaaman Tom Of Finland -elokuvan ensi-iltaan, jossa oli 2600 kutsuvierasta.


Ravintolatyössä Salmelalla mieluista on se, että jokainen päivä on erilainen. Nykyään Salmela tekee vuodessa noin satakunta työkeikkaa. ”Teen töitä vain sosiaalisista syistä. Minulle on tärkeää nähdä ihmisiä!” Salmela muistelee, kuinka Theron Cateringin Tero Blomin kerran kiteytti: ”Nuoriso hyytyy, mutta Hessu vaan porskuttaa”.


Theron Catering blogi 3.4.2017

bottom of page