top of page

Maan uumenista lautaselle

Larissa Raudas

25. syysk. 2015

Syksyinen vil­je­ly­pals­ta-alue on kuin kirjava tilk­ku­täk­ki. Eri­muo­toi­set vä­ri­läis­kät hehkuvat val­lat­to­mi­na.Yksi kasvi kurkottaa ylitse muiden venyttäen varttaan korkealle kohti aurinkoa. Maa-artisokka loistaa kel­la­no­rans­si­na aurinkona, ja sirot ko­ris­teel­li­set kukat muis­tut­ta­vat vielä kesästä.

Maa-artisokka on tuttu kasvi puutarhoissa ja kasvimailla, mutta harvapa nykypäivänä tietää, että se on myös hyötykasvi. Jopa palstaviljelijät eivät aina tiedä, että monivuotisesta perennasta saa muutakin kuin näkösuojaa ja silmäniloa.


Auringonkukan sukulaiskasvi tuotiin Amerikan tuliaisena Eurooppaan 1600-luvulla, jolloin se löysi tiensä myös Suomeen. Vähitellen se jäi kuitenkin perunan varjoon sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Perunan tavoin maa-artisokka lisääntyy siemenmukuloistaan, ja paras aika sadonkorjuulle on syys-lokakuussa. Juuret puskevat syvälle multaan, ja tiheän juurakon seasta kasvaa ryppäinä muhkeita mukuloita.


Kooltaan ja muodoltaan vaihtelevat mukulat ovat omalla tavallaan koristeellisia, ja multaisista mukuloista uhkuu maan voima. Maa-artisokka lisääntyy nopeasti, joten jos sitä ei pidetä kitkemällä aisoissa, se leviää hallitsemattomasti. Aina kasvi ei siis ole viljelijälle pelkäksi iloksi.


Mukulat ovat kasvista se osa, mikä otetaan hyötykäyttöön. Ensi silmäyksellä ei ehkä uskoisi, että kippuraisesta mukulasta syntyy pikanttia keittoa. Maa-artisokan maku on luonnostaan hieman savuinen. Moni tuntee maa-artisokkakeiton alkuruokana, eikä ihme, sillä voimakkaan makuinen sileä keitto on tyylikäs alku ravintola-aterialle.


Maa-artisokkakeitto on yhtälailla oivallinen lounasruoka. Mukuloiden käsittely saattaa kotikokista tuntua hankalalta, mutta Sörnäistenkadun Theron Cateringin keittiömestari Tapani Loponen toteaa reippaasti, että keittoa on helppoa ja mukavaa valmistaa. Maa-artisokan lisäksi tarvitaan perunaa, voita, kermaa, sipulia, kasvislientä, valkopippuria, suolaa, sokeria ja voita.


Vaikka maa-artisokkaa on vaivatonta kasvattaa, niin yllättäen raaka-aineena se on melko kallis. Loponen kertoo, että siksi sitä ei ole niin usein ravintoloissa tarjolla, ja se ei ole nykypäivänä kovin tunnettu ruokalaji. ”Toki tunnettuus riippuu ravintolasta ja asiakkaasta”, tarkentaa Loponen.


Keskiviikkona 30.9 Theron Catering Sörnäistenkadun lounasravintolassa on teemana sadonkorjuu, ja ruokalistalta löytyy maa-artisokkakeittoa. Mitä mieltä keittiömestari itse on ruokalajista? ”Erittäin loistava”, sanoo Loponen.


Kuva: Larissa Raudas

Theron Catering blog 25.9.2015

bottom of page