top of page

Palaveri paremmaksi

Larissa Raudas

4. marrask. 2015

Lo­ka­kui­nen aamu valkenee hil­jal­leen Helsingin Ruo­ho­lah­des­sa. Aamun hämäryys muuttuu hi­taas­ti­ päi­väk­si, mutta verk­kai­suus ei yllä lii­ke­kiin­teis­tös­sä si­jait­se­vaan neu­vot­te­lu­huo­nee­seen saakka. Huoneesta kantautuu vilkasta pu­heen­so­ri­naa. Kiireiset askeleet kaikuvat käy­tä­väl­lä. Joku huikkaa, onko kahvia?

Kyllä, kahvia on. Kahvi tuoksuu houkuttelevasti, ja tarjolla on myös tuoreita sämpylöitä ja raikkaita hedelmiä annospaloina. Mitäpä olisi kokous ilman kahvitusta? Useimmiten työpäivä alkaa kahvikupillisella oman työpöydän ääressä, mutta tunnelma on aivan toinen, kun pääsee valmiiksikatettuun pöytään. Kahvikupit ovat ryhdikkäänä rivistössä, ja palaveri lähtee kätevästi käyntiin tarjoilujen voimin.


Asiakkaita on kohteliasta huomioida kahvituksilla, ja pitkiin koulutuspäiviin kuuluu ilman muuta aamu- ja iltapäiväkahvit. Kahvihetki antaa tarpeellisen tauon, jolloin voi sulatella uutta tietoa tai rupatella työtoverin kanssa. Yrityksen sisäisissä palavereissa kannattaa välillä ilahduttaa omaa henkilökuntaa kahvilla ja suolaisella tai makealla leivonnaisella.


Tarjoilut hoituvat sujuvasti Theron Cateringin kautta. Theron Cateringin kabinettilista on uudistettu hiljattain, ja perinteisten kokoustuotteiden lisäksi listalla näkyy keittiön uudet tuulet. Parmankinkulla ja viikunahillolla täytetty croissant tai vaikkapa tonnikalamajoneesia ja avokadoa sisältävä kolmioleipä takuulla parantavat palaverin kulkua.


Kylmäkkö Eini Virkki Theron Catering Tähden keittiöstä kertoo, että edelleen tilataan eniten sämpylöitä. Sämpylöiden tekeminen sujuu kuin itsestään, sillä niitä Virkki on tehnyt jo vuosien ajan päivittäin. ”Sämpylöitä on mukava tehdä, mutta onneksi nykyään on paljon erilaisia vaihtoehtoja täytteeksi”.


Kasvissyöjän ei tarvitse aina tyytyä juustosämpylään. Sämpylän tai voileivän täytteeksi voi ottaa erilaisia kasviksia, kylmäsavulohta tai tomaattia sekä mozzarellaa. Mozzarellasämpylä on yleisesti ottaen turvallinen valinta, sillä se sopii niin kasvissyöjälle kuin kala-allergikollekin. Perinteiset tuotteet tekevät edelleen kauppansa, ja kestosuosikki ylitse muiden on reissumies. Terveellinen ruisleipä on järkevä vaihtoehto, sillä se pitää verensokerin pitkään aisoissa.


Iltapäivän kokouksiin löytyy kahvin kanssa monenlaista makeaa. Jos takana on runsas lounas, niin kahvin lisukkeena maistuu pieni makea. Värikäs Mini Macaron -leivos tai korea Petit fours -suklaakonvehti ovat myös silmänruokaa. Jos Virkki saa itse päättää makean tuotteen, hän valitsee ehdottomasti päivän leivonnaiseksi itse tehdyn piiraan. Pullan sijaan hän suosittelee esimerkiksi porkkana- ja suklaapiirakoita, jotka ovat helppoja tehdä. Ja ennen kaikkea ne ovat näyttäviä ja maukkaita.


Hedelmät annospaloina on monelle mieluista syötävää, sillä vaihtoehto on kevyt ja terveellinen. Erilaisten marja- ja vihannesjuomien suosio on myös kasvamassa. Virkki itse valitsisi terveellisen smoothien palaveriin pullakahvien sijaan. ”Sokeri ja kahvi voivat väsyttää, sen sijaan smoothie piristää ja parantaa keskittymiskykyä”.


Reseptejä voi varioida lähes rajattomasti, ja värikäs juoma on varsin houkuttelevan näköinen. Virkki kehuu vihreää supersmoothieta, johon tulee lehtikaalia, viinirypäleitä ja avokadoa. Toisinaan työpäivän aikana järjestetään tilaisuuksia, joihin tarvitaan kattavampi menu. Enää läksiäisiä ei juhlita välttämättä kakkukahveilla, vaan tarjottavaksi halutaan jotakin erikoisempaa. Asiakastapahtumiin kysytään usein keittiöltä tarjoiluehdotusta.


Kun Virkki ryhtyy suunnittelemaan menyytä, lähtökohtana on asiakkaan toive. Mikäli asiakas valitsee lämpimän vaihtoehdon, sen ympärille rakennetaan sopiva salaatti. Kylmä pöytä voi olla esimerkiksi salaattibuffet. Kokonaisuuteen sisältyy aina jälkiruoka ja kahvi.


Virkki hyödyntää kausituotteita, kuten juureksia sadonkorjuuaikana. Ruokatrendejä hän seuraa tarkasti: ”tämän päivän trendejä ovat aasialaiset maut ja sushi”. Sanojensa mukaisesti Virkki menee sesongin mukaan. Hän paljastaa, että peruskaava suunnittelussa on hänellä kuitenkin `päässä`. ”Ei tämä ole mitään rakettitiedettä. Käytän suunnittelussa luovuutta ja taiteellisuutta”. 


Kuva: Larissa Raudas

Theron Catering blog 4.11.2015


bottom of page