top of page

SRV uudistaa Keravan Ornoa rivakasti

Larissa Raudas

27. helmik. 2017

Keravan Jaakkolan kau­pun­gin­osa uudistuu rivakasti, kun SRV rakentaa Ornon kort­te­liin uusia ker­ros­ta­loa­sun­to­ja. Entinen teol­li­suusa­lue on otollinen paikka ra­ken­nus­hank­keel­le. Se sijaitsee aivan junaradan ja Keravan mo­ni­puo­lis­ten pal­ve­lui­den kupeessa. Ker­ros­ta­lo­jen nimet muis­tut­ta­vat korttelin his­to­rias­ta. Tontilla sijaitsi ai­kai­sem­min maus­te­tuk­ku, ja talot on nimetty maus­tei­den mukaan.

Kooltaan rakennusprojekti on mittava: rakenteilla on yhteensä 284 asuntoa. Inkivääri, Kaneli ja Minttu ovat Ilmarisen vuokrakohteita, ja Kardemumma ja Korianteri kuuluvat SRV:n omaan myyntituotantoon. Lisäksi asukkaiden yhteiskäyttöön tulee paikoituslaitos sekä vehreä piha-alue istutuksineen.


Vastaava mestari Tero Jansson on tyytyväinen Ornon työmaahan: ”Tontti on tasainen ja maa ei ole pehmeää. Perustusvaiheessa anturoiden alapinta on suunniteltu yhteen korkoon. Tasaisella pohjalla on helppo työskennellä”. Erillinen pysäköintilaitos on Janssonin mieleen sekä se, että talojen ensimmäisen kerroksen kerroskorkeus on normaali.


”Kerava on loistava paikka rakentaa taloja”, kiittelee Jansson. Suurimmalle osalla urakoitsijoista työmatka on hyvä, koska he tulevat töihin muualta kuin Helsingistä. Täällä ei ole keskustan liikennettä, ja tänne ajaessa välttyy ruuhkilta”.


Talvinen näkymä työmaaparakin ikkunasta on seesteinen. Torninosturi liikkuu hitaasti, ja suuret elementit kohoavat ilmassa. Siitä, kun rakennusprojekti alkoi puoli vuotta sitten, on ehtinyt tapahtua paljon. Ilmarisen kuusikerroksisesta Inkivääristä saavutetaan pian harjakorkeus. Rakennuksen vesikatto on työn alla, ja sitä työstetään valmiiksi maasta käsin.


Työmaata rytmittävät eri työvaiheet. Mintun ja Kanelin kohdalla on parhaillaan meneillään alapohja- ja sokkelityöt. SRV:n omat kohteet ovat vielä perustusvaiheessa, kun taas Inkiväärin kohdalla siirrytään pian sisätyövaiheiden pariin. Tällä hetkellä työmaalla työskentelee noin 30 henkilöä päivittäin. Kun Kardemumman ja Korianterin runkovaihe käynnistyy, tulee urakoitsijoiden määrä työmaalla kaksinkertaistumaan.


Työmaamestari Jussi Peltoniemen mielestä Keravan Orno on hyvä työkohde: ”Mukavaa, kun tapahtuu koko ajan. Alussa meinasi hieman yskiä, mutta nyt hommat on lähtenyt täysillä käyntiin. Käytännössähän tämä on todella hyvä työmaa, ja Tero Jansson on tehnyt perusteellisen pohjatyön. Suunnitelmista alkaen kaikki on ollut hyvin selkeää, ja tasan tarkkaan tiedetään, mitä seuraavaksi tehdään”.


Talven sääolosuhteet vaikeuttavat rakentamista. Alkuvuodesta sää on ollut leuto ja otollinen rakennustöille, mutta helmikuun kovat pakkaset ja satunnaiset lumisateet lisäävät työvaiheita. Lumitöiden lisäksi lämmitykseen ja betonimuottien peittelyyn kuluu aikaa. Peltoniemi kuittaa, että säiden kanssa on selvitty.


Yhteistyö urakoitsijoiden kanssa sujuu Ornon työmaalla mutkattomasti. Jansson on tyytyväinen tekijöihin ja samalla linjalla on myös Peltoniemi: ”Työmaalla on hyviä ihmisiä ja kaikkien urakoitsijoiden kanssa voi puhua suoraan”. 


Kuva: Larissa Raudas

bottom of page